Directorul SRI George Maior a declarat, vineri, că Omar Hayssam este încă în detenție în Siria, că acordul de extrădare se va aplica indiferent de evoluțiile de la Damasc, dar a adăugat că o dată pentru aducerea acestuia în România nu poate fi indicată în acest moment, date fiind evenimentele.
„Este încă în inchisoare. Să vedem ce se întâmplă, e bine că s-a încheiat acel acord care va continua, urmărim acest obiectiv, e un individ condamnat pentru terorism în România, se știe acest lucru. E în interesul serviciului și al țării de a-l aduce înapoi pentru a-și servi pedeapsa aici”, a declarat Maior la Digi24.
Directorul SRI a precizat că acordul de extrădare cu Siria „va continua indiferent de evoluțiile regimului de acolo”.
„Este un acord între state, e dificil acum de comunicat având în vedere incidentele din Siria”, a spust el, adăugând că e greu de menționat o dată pentru aducerea lui Omar Hayssam în România, având în vedere evenimentele din Siria.
Avocatul care l-a apărat pe Omar Hayssam, Ion Cazacu, declara, în 10 ianuarie 2012, că există un document oficial de la Procuratura generală a Siriei, transmis tatălui sirianului, în care se arăta că există o decizie de executare a patru ani de închisoare, începând cu 9 ianuarie 2008. Potrivit avocatului, prin deducție, în 9 ianuarie 2012 pedeapsa a fost considerată executată.
Avocatul a menționat că nu are cunoștință dacă în Siria pe numele lui Omar Hayssam există și alte decizii de condamnare sau de executare a unor pedepse.
Ion Cazacu a spus atunci că nu știe unde este Omar Hayssam.
„Nu știu unde este Omar Hayssam, nu m-a informat familia lui nimic”, a spus avocatul Cazacu.
Tot Ion Cazacu declara în martie 2011 că deține o adresă oficială din partea statului sirian în care este informat că Omar Hayssam este încarcerat într-o închisoare din Siria încă din 2008, el având de executat o pedeapsă de patru ani pentru infracțiuni la legea siguranței statului. El preciza atunci că a depus la instanță un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generală din Siria prin care se atesta „negru pe alb” faptul că Omar Khaled Hayssam execută o pedeapsă de patru ani într-o închisoare din Republica Siriană.
Omar Hayssam se află în prezent în închisorile siriene, declara președintele sirian Bashar al-Assad într-un interviu din 11noiembrie 2010, pentru ziarul „Adevărul”, menționând că după ce acesta își va ispăși condamnarea în Siria, cele două părți vor discuta despre ce urmează să se facă mai departe.
Președintele sirian Bashar al-Assad explica, în 11 noiembrie 2010, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul” ce se poate întâmpla în acest caz după semnarea acordului cu România. „Atât timp cât o persoană se află deja în închisoare, atunci pentru ce trebuie să fie transferată în altă închisoare, într-o altă țară? Important e să vedem ce se va face după ce se va termina condamnarea. Deci, după ce își ispășește condamnarea în Siria, vom discuta ce se face mai departe. Dacă va exista o altă condamnare în țara respectivă, pentru a-și ispăși și condamnarea respectivă, atunci se va discuta pe acest caz. Discuția nu e politică, e la nivelul instituțiilor abilitate”, spunea Bashar al-Assad.
Întrebat dacă lui Omar Hayssam îi va rămâne de ispășit în România doar diferența de pedeapsă, președintele sirian a răspuns: „Asta nu scrie în acord”.
„Spun ca logică, așa cum văd eu lucrurile: important e ca persoana să fie condamnată, să fie în închisoare. Pentru că avem asemenea acorduri și cu alte țări arabe. Fiecare caz se studiază de sine stătător. Această persoană se află în închisoare. Mulți români cred că el e liber în Siria, dar el este în închisoare, cu condamnare și condamnarea e de câțiva ani. După semnarea acestui acord, vor începe discuțiile pe acest caz. Asemenea discuții nu țin de serviciile de informații, e vorba de puterea judecătorească”, afirma președintele sirian.
Omar Hayssam – cetățean sirian, născut în 1 martie 1963 – a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnaliști români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România.
Fuga acestuia, după ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat demisiile șefilor serviciilor de informații, dar și a procurorului general al României.
Tratatul de extrădare între România și Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012. Documentul urma să fie ratificat și de regimul de la Damasc.